Nederland en Portugal vergelijken onderling DNA-profielen

Nederland en Portugal hebben op maandag 3 augustus 2015 voor het eerst DNA-profielen uit hun DNA-databank voor strafzaken onderling vergeleken.

Dat leverde één match op tussen een Portugees spoor en een Nederlands spoor en zeven matches tussen DNA-profielen van personen in de Nederlandse DNA-databank met DNA-profielen van personen in de Portugese DNA-databank. 

Portugal is het 21e land waarmee Nederland DNA-profielen vergelijkt. Ruim 8000 DNA-profielen uit de Portugese databank zijn daarbij vergeleken met DNA-profielen uit de Nederlandse DNA-databank. In laatst genoemde staan 40.000 sporen uit onopgeloste zaken en meer dan 213.000 DNA-profielen van personen.

Internationale vergelijking

Nederland vergelijkt de inhoud van haar DNA-databank in het kader van het Verdrag van Prüm met een groot aantal Europese landen. Naast Portugal vinden dagelijks vergelijkingen van nieuwe DNA-profielen plaats uit de DNA-databanken in Oostenrijk, Duitsland, Slovenië, Luxemburg, Finland, Spanje. Frankrijk, Bulgarije, Slowakije, Roemenië, Letland, Litouwen, Hongarije, Polen, Cyprus, Estland, Zweden, Tsjechië, Malta en België.

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) beheert de Nederlands DNA-databank voor strafzaken.