NFI ontwikkelt nieuwe methode: kleurstofanalyse vezels

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft een methode ontwikkeld om vast te stellen of de kleur van vezels op een plaats delict overeenkomen met de kleur vezels uit kleding van een verdachte. Die informatie kan helpen bij antwoord op de vraag of een verdachte op een plaats delict is geweest.

“We kijken bij forensisch onderzoek vaak naar de overdracht van vezels. Een vezel van een bivakmuts die bij een verdachte thuis wordt gevonden. Of een trui van een slachtoffer van een zedenmisdrijf die kapot getrokken is waarbij een draadje op de jas van de dader is beland”, vertelt forensisch vezelonderzoeker Jaap van der Weerd woensdag in De Telegraaf.

Van der Weerd ontwikkelde in de afgelopen jaren een objectieve methode. “Tot nog toe vergeleken we kleuren in vezels onderling met het oog onder de microscoop op basis van onze ervaring en kennis. Nu kunnen we de chemische samenstelling van de kleurstoffen in kaart brengen en met elkaar vergelijken.”

"Nu kunnen we de chemische samenstelling van de kleurstoffen in kaart brengen en met elkaar vergelijken.”

Minimaal spoor al voldoende

Zo kunnen kleuren die op het oog hetzelfde zijn, toch een verschillende samenstelling hebben. Daarvoor hebben de onderzoekers van het NFI maar heel weinig vezels nodig: van een vezel die een dikte heeft van een tiende van een mensenhaar, is een paar procent kleurstof al voldoende voor een betrouwbare analyse.

De nieuwe kleurstofanalyse is in ongeveer dertig zaken toegepast.