Doorbraak cold cases prostitutiemoorden dankzij DNA-verwantschapsonderzoek

Voor de derde keer in de ruim 30 zaken waarin DNA-verwantschapsonderzoek in de DNA-databank is toegepast, heeft dit geleid tot een doorbraak. Vandaag maakte het Openbaar Ministerie bekend dat eerder deze week een 58-jarige man is aangehouden die ervan wordt verdacht in de jaren 90 in Rotterdam twee vrouwen te hebben omgebracht. Een zoekactie in de DNA-databank voor strafzaken op basis van een DNA-profiel dat werd verkregen van een spoor, leidde naar een familielid van de verdachte. Deze aanwijzing bleek van cruciaal belang voor de opsporing van de verdachte.

Grensverleggend onderzoek met zeldzaam DNA-kenmerk

De opname van het DNA-profiel van een familielid in de databank was het laatste stukje van de familiepuzzel waar het Nederlands Forensisch Instituut en het cold case team van de politie Eenheid Rotterdam zich op hadden gericht. Eerder had DNA-verwantschapsonderzoek in deze zaak geen match opgeleverd. De DNA-deskundige stuitte echter op een zeldzaam kenmerk van het beschikbare DNA-profiel. “Het betreffende kenmerk is zeldzaam in de Nederlands bevolking,” aldus DNA-deskundige Arnoud Kal, “maar het kenmerk erft met 50% kans over van ouder op kind, het is binnen families dus niet zeldzaam”. Met toestemming van het OM werd het verwantschapsonderzoek opnieuw uitgevoerd met het zeldzame kenmerk. Dit leidde uiteindelijk tot een familielid die in ieder geval geen broer of kind van de verdachte kon zijn.

Een 58-jarige man is aangehouden omdat hij ervan wordt verdacht in de jaren 90 in Rotterdam twee vrouwen te hebben omgebracht.

Het NFI en het cold case team brachten met een combinatie van tactische, genealogische en genetische informatie de familiestamboom van de gezochte persoon in beeld. Een stamboom die zes generaties bevatte. Toen het verwantschapsonderzoek later nogmaals werd uitgevoerd, bleek geheel onverwacht dat ondertussen een familielid in de DNA-databank voor strafzaken was opgenomen. Deze informatie maakte de familiestamboom compleet en bracht de verdachte uiteindelijk bij de politie in beeld.

Over verwantschapsonderzoek

Wanneer een persoon niet in de DNA-databank voor strafzaken zit, kan het OM er sinds 2012 voor kiezen om DNA-verwantschapsonderzoek uit te laten voeren. Er wordt dan gezocht naar eerstegraads familieleden: ouders, kinderen, broers en zussen. Met Y-chromosomale DNA-profielen kan worden gezocht naar verre familieleden.