Nabij-infraroodcamera’s kunnen verraderlijk beeld geven

Bij het analyseren van camerabeelden, moeten deskundigen er rekening mee houden dat zogenoemde nabij-infraroodcamera’s hen op het verkeerde been kunnen zetten. Zo kan het zijn dat kleuren op de camerabeelden niet altijd overeenkomen met de werkelijke kleuren.

Om beelden van camera’s zo goed mogelijk te kunnen interpreteren, is de kleurgevoeligheid van camera’s afgestemd op die van het menselijke oog. Dit is gedaan door een filter op of voor de sensor te plaatsen, die alleen de golflengten doorlaat die mensen kunnen waren. Alleen bij de nabij-infraroodcamera werkt dit anders, en juist deze camera’s worden regelmatig gebruikt als beveiligingscamera.

Forensisch beeldonderzoekers van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) Arjan Mieremet en Arnout Ruifrok zetten samen met Tjalling Brouwer van de politie in politievakblad Blauw uiteen hoe die verschillen precies ontstaan.

Bij het analyseren van camerabeelden, moeten deskundigen er rekening mee houden dat zogenoemde nabij-infraroodcamera’s hen op het verkeerde been kunnen zetten.