‘Vingersporen liegen nooit’

Kan een vingerspoor krachtiger bewijs zijn in de rechtszaal? ‘Absoluut’, weet Marcel de Puit. ‘Op het gebied van wetenschappelijk vingersporenonderzoek zijn belangrijke innovaties gaande.’

Marcel de Puit

Marcel de Puit (44) is chemicus en vingersporendeskundige bij het Nederlands Forensisch Instituut. In 2015 vroeg uitgeverij Wiley of Marcel een review wilde schrijven op het boekvoorstel van Stephen Bleay. Deze vond zijn review zo waardevol dat hij De Puit vroeg als zijn co-auteur. Nu, bijna drie jaar later is het boek klaar: in mei ligt de eerste druk van Fingerprint Development Techniques in de winkel.

Voor wie is dit boek interessant?

‘Uiteraard is het interessant voor mensen die zich bezighouden met vingersporen, maar ook voor studenten en forensisch onderzoekers biedt het boek als naslagwerk waardevolle informatie op het gebied van vingersporenonderzoek. We blikken terug op de geschiedenis en vanuit een wetenschappelijke hoek beschrijven we nieuwe technieken en inzichten die we combineren met andere disciplines, zoals materiaalonderzoek. Want waarom moet je bijvoorbeeld op een plaats delict een bepaald soort poeder niet op een ruit gebruiken, maar juist wel op een stuk hout? En welke informatie kunnen we nog meer uit een vingerspoor halen, behalve de bekende lijnen die we willen matchen met een vingerafdruk?’

Wat dan bijvoorbeeld?

‘Met het blote oog kun je niets zien aan een vingerspoor, maar we kunnen er wel veel andere informatie uit destilleren. Een vingerspoor zoals we dat in de traditionele zin kennen, zegt eigenlijk maar een klein beetje over iemand. Dankzij nieuwe technieken en toepassingen kunnen we tegenwoordig, zelfs vanuit de kleinste hoeveelheid aan kenmerken naar heel veel kenmerken kijken. We duiken in de recente geschiedenis en voeren een chemische analyse uit op zijn vingerspoor waarbij we op zoek gaan naar bijzondere of opvallende dingen. Want we kunnen niet alleen zien of je vandaag koffie hebt gedronken, maar ook of je in aanraking bent geweest met verdovende middelen of met explosieven. En ja, dan heb je toch echt wel iets uit te leggen.’

Hoe werkt dit de praktijk?

‘Bij het NFI combineren we verschillende technieken en werken we multidisciplinair waardoor we waardevolle informatie kunnen halen uit deze bredere analyse van vingersporen. Hierbij zijn onze onderzoeks- en behandelmethode geen beperkende factor, integendeel zelfs. We kunnen veel en de ontwikkelingen gaan razendsnel. Wat kunnen we bijvoorbeeld aan DNA uit een vingerspoor halen en is het DNA dan ook daadwerkelijk van degene die het spoor heeft gezet?’

Hoe trots ben je op dit boek?

‘Bij het NFI heb ik mijn mavo-diploma ingelijst aan de muur hangen. Dit diploma hangt naast mijn bul van de universiteit en ik ben op allebei nog steeds even trots. Ik had dit boek niet kunnen schrijven zonder medewerking van mijn twee coauteurs en ik kan het niet inlijsten, maar voor mij persoonlijk is deze uitgave minstens zo’n belangrijke mijlpaal in mijn carrière als wetenschapper.’

Fingerprint development techniques
Stephen M. Bley, Ruth S. Croxton, Marcel de Puit
Hardcover | 520 pagina’s
100 euro
ISBN: 978-1-119-99261-5