Onderzoek naar identiteit onbekende doden Ereveld Loenen

Nederlandse oorlogsslachtoffers identificeren. Dat is het doel van het opgraven van 103 onbekende doden op Nationaal Ereveld Loenen.

De Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) en de Oorlogsgravenstichting starten vandaag met het opgraven van onbekende doden. De lichamen worden overgebracht naar het BIDKL-laboratorium in Soesterberg, waar onder meer DNA-materiaal wordt afgenomen. 

Naam teruggeven

Het  Nederlands Forensisch Instituut ontvangt dit DNA-materiaal voor het uitvoeren van DNA-onderzoek. De verkregen DNA-profielen worden opgenomen in de Nederlandse DNA-databank Vermiste Personen. 

DNA van nabestaanden nodig

Naast het DNA van de slachtoffers heeft het NFI ook het DNA van hun mogelijke nabestaanden nodig. Het NFI gebruikt het computerprogramma Bonaparte om de DNA-profielen van de slachtoffers te vergelijken met de DNA-profielen van hun mogelijke familieleden. De software berekent of deze DNA-profielen bij elkaar passen en of er sprake is van een familieband. Als dit het geval is, wordt de identiteit van het slachtoffer bekend. 

Laatste mogelijkheid

Dit DNA-verwantschapsonderzoek kan het beste worden uitgevoerd met het DNA van directe familieleden, zoals kinderen, broers en zussen. Omdat de  Tweede Wereldoorlog 73 jaar geleden eindigde, wordt deze groep nabestaanden steeds kleiner. Dit onderzoek is een ultieme poging om de slachtoffers hun naam terug te geven.

Melden bij BIDKL of Oorlogsgravenstichting

Nabestaanden die DNA willen afstaan, kunnen contact opnemen de BIDKL of de Oorlogsgravenstichting. De oproep richt zich in het bijzonder op familieleden van Nederlanders waarvan bekend is dat zij tijdens gedwongen tewerkstelling (Arbeidsinzet) in Duitsland, of in gevangenschap aldaar, zijn overleden en/of vermist geraakt.

Ereveld Loenen

Nationaal Ereveld Loenen is de laatste rustplaats van bijna 4.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers. Op het ereveld liggen 103 ‘onbekende Nederlanders’ begraven. Zij zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen en anoniem begraven o.a. op de Waalsdorpervlakte en in Duitsland. Na de oorlog zijn zij herbegraven op het ereveld.