Digitaal magazine atNFI 29 is uit!

Digitaal Magazine @ NFI nr. 29 is uit. Met onder andere een interview met de nieuwe directie, wat bloedspoorpatronen kunnen vertellen en de reconstructie vanhet onderzoek naar de dood van een tienjarige jongen.

"Ik geloof erg in het vergroten van leiderschap van medewerkers"

Leo Zaal en Annemieke de Vries staan sinds oktober aan het roer bij het NFI. Het duo kwam binnen in een onstuimige tijd. Nu, amper twee maanden later, staan zij voor de uitdaging om te sturen op de nodige verbeterpunten voor de organisatie. Zij hebben hun eerste indruk van het instituut gevormd en geven een blik op de toekomst.


Het onderzoek naar de dood van een tienjarige jongen
De tienjarige Diego Slagboom wordt in de vroege ochtend van 1 maart 2017 dood in zijn bed aangetroffen. In zijn hals vallen striemen op. Vrijwel direct ontstaat het vermoeden dat de jongen door een misdrijf om het leven is gekomen. Een reconstructie van het onderzoek naar de dood van een tienjarige jongen.


Stappenteller forensische goudmijn
Mobieltjes kunnen een bron van informatie zijn in strafzaken. Zo registreert iPhone automatisch het aantal gezette stappen en afgelegde afstanden op een dag, inclusief gedetailleerde tijdsinformatie. Dat maakt de stappenteller forensisch gezien een goudmijn.


Wat bloedspoorpatronen vertellen
Nadat een ernstig misdrijf zoals een moord is gepleegd, kan de Forensische Opsporing van de politie de expertise van het team Plaats Delict Innovatie van het NFI inroepen. De forensisch sporendeskundigen komen dan ter plaatse om bijvoorbeeld complexe bloedspoorpatronen te analyseren, bemonsteren en interpreteren.

Ontsmettingstechniek veelbelovend voor forensische wereld

De Chemie-pack brand in Moerdijk waarbij veel chemicaliën vrijkwamen. De dodelijke slachtoffers in Engeland na vergiftiging met het zenuwgas Novitsjok. Zomaar een greep uit gevaarlijke incidenten waar forensisch onderzoekers aan blootgesteld kunnen worden. Kan forensisch onderzoek onder deze omstandigheden veilig gebeuren zonder dat belangrijke sporen verloren gaan? Matthijs Zuidberg, wetenschappelijk onderzoeker en stralingsdeskundige bij het NFI, deed onderzoek aan ontsmetting van forensische sporen en vond een oplossing.

Processen politie, OM en NFI beter op elkaar afstemmen

“Als we bij deze zaken aan het begin gezamenlijk de juiste onderzoeksvraag kunnen formuleren, krijgen politie en OM naar verwachting ook beter bruikbare resultaten van ons terug,” aldus Enid van Ommeren, projectleider Vraagsturing in zaakonderzoek.