Zeno Geradts is geïnstalleerd als President AAFS

Prof. dr. ing. Z.J.M.H. (Zeno) Geradts is op 20 februari 2019 geïnstalleerd als President van de American Academy of Forensic Sciences (AAFS). Dit gebeurde tijdens de 71e conferentie van de AAFS in Baltimore. Het is de eerste keer dat deze functie wordt bekleed door iemand van buiten Noord Amerika. Geradts is als digitaal forensisch wetenschapper verbonden aan het Nederlands Forensisch Instituut. 

In 2018 gekozen

Tijdens de vorige AAFS-conferentie in februari 2018 werd de digitaal forensisch wetenschapper gekozen als President-Elect. In die rol was hij afgelopen jaar samen met de toenmalige President het officiële boegbeeld van de AAFS.   

Grenzen overschrijden

Na zijn installatie sprak Geradts de aanwezigen toe over het grote belang van grensoverschrijdend werk voor de verdere ontwikkeling van het forensisch onderzoek. 

Hierbij ging het niet alleen over de overschrijding van landsgrenzen, zoals hoe wetgeving in verschillende landen het forensisch onderzoek raakt, maar ook over de toegevoegde waarde van interdisciplinair werken. Door de kennis en kunde van verschillende deskundigheidsgebieden slim te combineren, ontstaan nieuwe kansen voor onderzoek. Als voorbeeld gaf hij het samenbrengen van criminalistiek en big data-analyse. 
Ook noemde hij de overschrijding van grenzen nodig om te innoveren. 

Inclusiviteit

In zijn speech uitte Geradts zijn waardering voor alle leden van de AAFS. Hij moedigde hen aan om de hoge integriteitsnormen te bewaken en te handhaven binnen het forensisch onderzoek. Ook riep hij op tot inclusiviteit: het openstaan voor de inzichten, meningen en resultaten van zowel jonge als oude deskundigen in zowel binnen- en buitenland.

Meer informatie

Lees ook een eerder bericht hierover.  Zeno Geradts unaniem gekozen tot President-Elect AAFS