Medewerker NFI wint eerste Young Investigator Award

Voor haar onderzoek naar de forensische toepassingen van RNA-onderzoek is Margreet van den Berge uit ruim 80 internationale inzendingen gekozen als winnaar van de Young Investigator Award. Initiator QIAGEN, leverancier van laboratoriumbenodigdheden, reikt de prijs voor het eerst uit.

Vergroot afbeelding
Margreet van den Berge met de eerste Young Investigator Award

Tijdens het congres International Society for Forensic Genetics (ISFG) in Praag is bekend geworden dat Van den Berge de winnaar is. Ze wint nieuwe apparatuur en chemicaliën naar keuze ter waarde van 40.000 USD. In het voorstel van Van den Berge zet ze beknopt het RNA-onderzoek uiteen waaraan ze op dit moment als postdoc aan werkt.

Koppeling RNA-kenmerken aan een persoon

Het onderzoek waaraan Van den Berge werkt gaat over het kunnen koppelen van RNA-kenmerken aan een persoon. Tot nu richtte het RNA-onderzoek zich op het identificeren van het type celmateriaal (zoals sperma, vaginale cellen of bloed), maar het was bij mengsporen niet mogelijk om aan te tonen welke donor wat aan het spoor had bijgedragen. Door te kijken naar persoononderscheidende kenmerken in het celtype wordt dit wel mogelijk.

Dit kan van belang zijn in bijvoorbeeld zedenzaken waarbij een slachtoffer door meerdere personen is verkracht. Er kan dan worden gekeken welke verdachten sperma hebben bijgedragen aan een gemengd spoor. De koppeling van RNA-kenmerken aan een persoon is nu mogelijk voor bloed en sperma. Aan de methode voor speeksel wordt gewerkt.

Orgaanweefsel onderscheiden

Met RNA-onderzoek zijn niet alleen lichaamsvloeistoffen, maar ook verschillende typen orgaanweefsel zijn te onderscheiden. Dit kan van toegevoegde waarde zijn in bijvoorbeeld een onderzoek naar een moord waarbij meerdere personen op een slachtoffer hebben geschoten. De vraag welke kogel het slachtoffer in zijn hoofd of hart raakte, is met RNA-onderzoek te beantwoorden.

Oude monsters kansrijker dan gedacht

Tevens beschrijft ze dat RNA-onderzoek succesvoller is op oude en deels afgebroken monsters dan aanvankelijk werd gedacht. Zo lukte het haar en haar collega’s om inzicht te krijgen in het RNA van lichaamsmateriaal dat al jaren was begraven.

Vergroot afbeelding
Gebouw van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) aan de Laan van Ypenburg in Den Haag.