NFI versnelt deel DNA-onderzoek

Het is de afdeling Biologische Sporen (BiS) van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) gelukt om het DNA-onderzoek te versnellen aan sporen, die de politie verzamelt bij veelvoorkomende delicten zoals autodiefstal, woninginbraken, vernieling en illegale hennepteelt. De huidige levertijd van het rapport met de resultaten is gemiddeld 14 dagen, bijna 20% sneller dan afgesproken met de aanvragers.

Gebouw van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) aan de Laan van Ypenburg in Den Haag.

Binnen die 14 dagen vergelijkt het NFI het DNA-profiel van het spoor ook met de DNA-databank voor strafzaken. Dit maakt direct duidelijk of het DNA-profiel van een spoor overeenkomt met het DNA-profiel van een persoon of een ander spoor in de DNA-databank. Deze informatie geeft de politie richting tijdens de opsporingsfase van een onderzoek.

Bijna 12.000 sporen in 2019

In 2019 zijn er al bijna 12.000 van deze sporen naar het NFI gestuurd. Het gaat hierbij om sporen die relatief veel DNA bevatten en afkomstig zijn van één persoon. Denk bijvoorbeeld aan een sigarettenpeuk met speeksel of bloed op een ingeslagen raam.

De versnelling is gerealiseerd door procesoptimalisatie (gebruik van een snellere techniek) en ingebruikname van nieuwe, zelf ontwikkelde software voor interpretatie van de profielen.

Versnelling is speerpunt

Versnelling is hét speerpunt voor het NFI. Het instituut heeft zich als doel gesteld om in de toekomst beter aan te sluiten op ‘de hartslag van de opsporing’. Samen met politie en OM werkt het NFI aan een nóg betere samenwerking binnen de strafrechtketen.