Nieuwe multidisciplinaire lichtbron bij NFI brengt verschillende sporen in één keer in beeld

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft een multidisciplinaire lichtbron (Crime-lite ML Pro) aangeschaft die verschillende forensische sporen tegelijk in beeld kan brengen. Voor de afdeling Biologische Sporen (DNA) betreft dit o.a. bloed, sperma, urine of speeksel. Het zoeken naar sporen wordt hiermee efficiënter: voor het in beeld brengen van verschillende sporen zijn nu niet meer diverse soorten lichtbronnen nodig. Het NFI is het eerste lab in Nederland dat de lichtbron gaat gebruiken bij sporenonderzoek.

Vergroot afbeelding
Beeld: Josje Deekens

Verschillende soorten licht

Met de lichtbron is het mogelijk om bewijsstukken, zoals een mes of kleding die zijn aangetroffen op een plaats delict of bij een verdachte thuis, te scannen op aanwezige sporen. “Zonder deze lichtbron moeten we de bewijsstukken op het laboratorium met verschillende soorten licht beschijnen om zo de verschillende sporen te kunnen vinden. Bloed op donkere kleding kun je bijvoorbeeld zichtbaar maken door gebruik te maken van infrarood licht,” vertelt Dico van Meerten, teamleider van het DNA-laboratorium van het NFI. “Lichaamsvloeistoffen zoals urine, speeksel of sperma worden gevonden door er in een donkere ruimte licht van een bepaalde golflengte op te schijnen.”

Minuscule sporen

Sporenonderzoeker Fenneke de Vries vult aan: “We gebruikten de verschillende soorten licht onder wisselende laboratoriumomstandigheden. Zo moest de ruimte voor een zedenonderzoek donker zijn. Het verduisteren van het laboratorium is echter een bewerkelijke methode. Dat is nu niet meer nodig omdat het nieuwe apparaat een krachtige lichtbron heeft. Naast de belichting op verschillende golflengtes, heeft het nieuwe apparaat ook verschillende filters en een camera met zoomfunctie. Hierdoor kan je ook minuscule, met het blote oog onzichtbare, sporen aan het licht brengen.”

Zoeken naar bloed en sperma met verschillende soorten licht

Overzichtelijk onderzoek

De lichtbron kan ook de gevonden sporen fotograferen, iets wat voorheen niet met één handeling mogelijk was. De camera met bijbehorende ingebouwde computer legt alles overzichtelijk vast. Hierop kan de gebruiker de locatie van het spoor markeren en extra informatie over het spoor in tekst toevoegen. “De nieuwe lichtbron gaat hierdoor zeker een toevoeging zijn in het gezamenlijke en complexe sporenonderzoek. Alle zaken waar DNA een rol speelt, beginnen bij het belangrijke sporenonderzoek. Daarna is het pas mogelijk om interpreteren wat de gevonden sporen in het licht van de zaak kunnen vertellen,” aldus Fenneke de Vries.

Steeds meer mogelijk met minder

Het sporenonderzoek bij DNA wordt steeds complexer, omdat sporenonderzoekers met steeds minder sporenmateriaal steeds meer resultaat kunnen behalen. Daarnaast vindt vaker multidisciplinair onderzoek plaats met andere forensische afdelingen, zoals vezels en vingersporen. De nieuwe lichtbron helpt ook om deze sporen in beeld te brengen.

In de Verenigde Staten en in Duitsland is de lichtbron al in gebruik bij diverse laboratoria. Het NFI is nu bezig om de lichtbron te valideren. Dat wil zeggen dat de lichtbron wordt getest, om te zien of de uitkomsten voldoen aan de gestelde kwaliteitstandaarden van sporenonderzoek op het NFI. Daarna zal die ingezet worden in strafrechtelijke onderzoeken.