NFI’er Zeno Geradts kanshebber voor prestigieuze internationale prijs

Zeno Geradts, forensisch wetenschapper van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), is door het European Network of Forensic Science Institutes (ENFSI) genomineerd voor de Adelaide medal van de International Association of Forensic Science (IAFS). Deze prijs wordt eens in de drie jaar uitgereikt aan een forensisch wetenschapper die een uitzonderlijke bijdrage heeft geleverd aan de vooruitgang van de forensische wetenschap. Internationale organisaties nomineren de kandidaten. Geradts is blij verrast door de nominatie: “Ik zag deze niet aankomen. Voor deze prijs moet je door een internationaal forensisch netwerk voorgedragen worden. Dat ik dat ben geworden vind ik een hele eer.”

Prof. dr. Zeno Geradts werkt als forensisch onderzoeker bij de divisie Digitale en Biometrische Sporen (DBS) van het NFI. Daarnaast is hij verbonden aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) als bijzonder hoogleraar Forensic Data Science. Hij is één van de initiatiefnemers van het onderzoekslab AI4forensics, gericht op de toepassing van kunstmatige intelligentie (AI) in forensische bewijsvoering. Annemieke de Vries, directeur Wetenschap en Technologie van het NFI, is trots op de nominatie van Geradts. Ze vindt het een eer om door de Europese instituten voorgedragen te worden: “Het Europese werkveld met wetenschappers is groot. Behalve een uitmuntend en zeer actieve wetenschapper is Zeno ook een verbinder in het internationale forensische onderzoeksveld. Hij brengt mensen uit verschillende vakgebieden binnen de forensische wetenschap samen en hij helpt het forensisch werkveld zo verder.”

Verbinder

Geradts begon in 1991 bij het NFI als een wetenschapper op het gebied van werktuigsporen, waar hij afbeeldingen van schoenafdrukken verzamelde om ze digitaal te vergelijken. Hij ontving als jonge wetenschapper al een prijs en een verblijf van tweeënhalve maand bij de Japanse Nationale Politie. Tijdens zijn promotieonderzoek naar patroonherkenning in forensische databases startte hij in 1999 de website ‘forensic.to’. De website maakte kennis internationaal toegankelijk en bevatte een verzameling van websites over de verschillende vakdisciplines van de  forensische wetenschap. Geradts bezocht de jaarlijkse conferenties van forensische wetenschap en nam actief deel aan diverse werkgroepen op het gebied van digitaal onderzoek. Hij zorgde dat er richtlijnen en normen kwamen voor het digitale werkveld. Als onderdeel van zijn hoogleraarschap doceert hij de forensisch wetenschappers van de toekomst en werkt hij met masterstudenten en promovendi aan  internationale onderzoeksprojecten. Geradts combineert zijn werk als forensisch onderzoeker en zijn onderwijstaken met tal van functies binnen ENFSI, het Nederlands Register Gerechtelijk Deskundigen, en de American Academy Forensic Science (AAFS), met als hoogtepunt dat Geradts de eerste niet-Noord-Amerikaanse president van de AAFS was in 2019-2020.

Deepfakes

De Vries heeft geradts voorgedragen bij ENFSI, samen met Erwin van Eijk, hoofd van de divisie Digitale en Biometrische Sporen: “Zeno werkt onvermoeibaar om het veld vooruit te helpen, altijd met behulp van nieuwe innovatieve technologieën en ideeën. Zoals bijvoorbeeld op het gebied van deepfakes,” zegt de Vries. Ze lacht: “Veel collega's binnen het NFI kregen bij de introductie van zichzelf op internationale bijeenkomsten de vraag: ‘ben je van het NFI? Ken je Zeno?’ Dit laat zijn betrokkenheid bij en invloed op het forensische veld zien. Ik gun hem deze nominatie en wie weet ontvangt hij straks de prijs, ik zou het heel erg leuk vinden.”

Prijs

De komende IAFS bijeenkomst is van 20 tot en met 24 november in het Australische Sydney. Dan wordt bekend of Geradts de prijs ook gaat winnen.