@NFI - het digitale magazine van het Nederlands Forensisch Instituut

Navigatie digitaal magazine

Het is niet voor iedereen duidelijk hoe de navigatie in het magazine werkt. Behalve de drie voorpaginaverhalen die direct aanklikbaar zijn, heeft het magazine nog meer te bieden. Hier een korte uitleg.

Linksbovenin op de pagina's staan drie streepjes (zie afbeelding). Dit is de inhoudsopgave van het magazine. Hier staat een overzicht van 'alle' verhalen die je rechtstreeks kunt aanklikken. Daarnaast staan op het beeldscherm (halverwege) links en rechts pijltjes waarmee je door de verhalen kunt bladeren.

"Ik wil als advocaat weten hoe een deskundige zijn mening vormt"

Het Nederlands forensisch instituut doet forensisch onderzoek in opdracht van OM en politie. Toch is er ook een andere belangrijke procespartij binnen het strafrecht die met rapportages van het NFI te maken krijgt: de advocaat. Hoe kijkt de Roermondse strafrechtadvocaat Paul Acda naar het instituut, de rapportages en de samenwerking? Een interview.

atNFI 31 Paul Acda

Beeld: ©Paul Acda

Innoveren voor en door de keten

“Als we als forensische keten écht willen innoveren zullen we dat als politie, OM en NFI gezamenlijk moeten doen”, stellen Annemieke de Vries (directeur Wetenschap en Techniek)  en Gerard Stor (Kwartiermaker Innovatie en Kennisuitwisseling). Als het NFI innoveert en iets verandert, kan dat effect hebben op processen bij de politie en het OM. Daarom is het van belang om onderlinge afspraken te maken.

atNFI 31 Innoveren voor en door de keten

Internationale oefening forensische archeologie

Bepakt met drone, grondradar, metaaldetectoren, 3D-scanner, landmeetapparatuur en scheppen zijn experts van NFI en de Nationale politie naar Preston UK afgereisd voor een Europese ‘veldoefening’ in de forensische archeologie. In internationaal gemixte teams van archeologen, antropologen en politie is op een oefenterrein gezocht naar vijf ‘clandestiene graven’.

atNFI 31 Internationale oefening forensische archeologie

Nieuwe methode kan verdachte aan 'delict-telefoon' linken

Een koelbloedige afrekening in Eindhoven. Eén dodelijk slachtoffer, één schutter en een vermoedelijke tipgever. OM en politie hebben in hun onderzoek sterke aanwijzingen tegen de verdachte tipgever, hard bewijs ontbreekt. Zij verdenken de tipgever ervan de schutter met een prepaid telefoon te hebben gewaarschuwd dat het slachtoffer eraan kwam. Om de tipgever met behulp van de locatiegegevens aan de delict-telefoon te kunnen linken, is het deskundigheidsgebied Forensische Big Data Analyse (FBDA) ingevlogen.

atNFI 31 Nieuwe methode kan verdachte aan 'delict-telefoon' linken

Sleutelrol Niet Humane Biologische Sporen in zaak Savannah

Stille getuigen van een misdrijf  zoals algen, grond, kattenharen of waterplanten kunnen helpen om verbanden te leggen tussen personen of voorwerpen en een plaats delict. Bij het NFI houdt het deskundigheidsgebied Niet Humane Biologische Sporen (NHBS) zich bezig met dit soort forensisch onderzoek. De niet menselijke sporen kunnen van grote waarde zijn voor de bewijslast in strafzaken. Zoals in de zaak Fiji, de dood van de veertienjarige Savannah uit Bunschoten.

atNFI 31 Sleutelrol Niet Humane Biologische Sporen in zaak Savannah