@NFI - het digitale magazine van het Nederlands Forensisch Instituut

Navigatie digitaal magazine

Het is niet voor iedereen duidelijk hoe de navigatie in het magazine werkt. Behalve de drie voorpaginaverhalen die direct aanklikbaar zijn, heeft het magazine nog meer te bieden. Hier een korte uitleg.

Linksbovenin op de pagina's staan drie streepjes. Dit is de inhoudsopgave van het magazine. Hier staat een overzicht van 'alle' verhalen die je rechtstreeks kunt aanklikken. Daarnaast staan op het beeldscherm (halverwege) links en rechts pijltjes waarmee je door de verhalen kunt bladeren.

NFI-deskundige: "Sjonny W. dook op één dag in twee moordzaken op"

Twee op gruwelijke wijze vermoorde drugsverslaafde prostituees, als afval gedumpt. Eén nog altijd vermiste vrouw die zeer vermoedelijk om het leven is gebracht. Nieuwe DNA-technieken van het NFI linken deze drie zaken aan één persoon: huisschilder Sjonny W. (46). DNA-deskundige Patrick Dieltjes (49) blikt terug op een volgens hem bizarre zaak.

NFI-deskundige: "Sjonny W. dook op één dag in twee moordzaken

Beeld: ©NFI

"Rechters spreken andere taal dan NFI-deskundigen"

Deskundigen van het NFI doen forensisch onderzoek in opdracht van OM en politie. De rapportages op het gebied van bijvoorbeeld vingersporenonderzoek, DNA of schotresten krijgen betekenis in de rechtszaal. Het is immers de rechter die het bewijs weegt en een beslissende stem heeft in strafzaken. Hoe kijkt raadsheer Henk van den Heuvel naar het instituut en de rapportages? Een interview.

Rechters spreken andere taal dan NFI-deskundigen

Beeld: ©NFI

Vooruitdenken op de plaats delict

In strafzaken schetsen verdachten steeds vaker een alternatief scenario dat lijnrecht tegenover het schuldscenario van het OM staat. De ontkennende verdachte verklaart vaak pas laat in het strafproces wat in zijn visie de onschuldige reden is van zijn/haar DNA op de plaats delict (PD). Forensisch onderzoek naar het scenario van de verdachte is dan meestal niet meer mogelijk. Het is daarom zinvol om al op de PD te anticiperen op mogelijke onschuldscenario’s.

Vooruitdenken op de plaats delict

DNA sporenonderzoek in beeld

Het team Sporenonderzoek zoekt op bewijsstukken naar sporen zoals speeksel, haren, sperma of contactsporen. Die bewijsstukken kunnen van alles zijn: van kledingstukken en wapens tot een bivakmuts of een peuk.

DNA sporenonderzoek in beeld

Automatiseren DNA onderzoek: sneller en hogere bewijswaarde

Het NFI heeft eind 2017 met DNAxs software in gebruik genomen die het DNA-onderzoek automatiseert, verbetert en te versnelt. “Het vergelijken van persoonsunieke DNA-profielen gaat feitelijk om het bekijken van cijfertjes. De computer kan dat veel nauwkeuriger en sneller dan de mens.”

Automatiseren DNA onderzoek: sneller en hogere bewijswaarde