@NFI - het digitale magazine van het Nederlands Forensisch Instituut

Door een technische storing werkten de links naar de artikelen niet in de voorgaande nieuwsbrief. Excuses voor het ongemak.

Navigatie digitaal magazine

Linksbovenin op de pagina's staan drie streepjes. Dit is de inhoudsopgave van het magazine. Hier staat een overzicht van 'alle' verhalen die je rechtstreeks kunt aanklikken. Daarnaast staan op het beeldscherm (halverwege) links en rechts pijltjes waarmee je door de verhalen kunt bladeren.

atNFI33 Voorpagina

Hoe tape een dader kan ontmaskeren

Ducttape duikt regelmatig op in onderzoeken naar misdrijven. Criminelen gebruiken het bijvoorbeeld om mensen vast te binden of om drugs te verpakken. De tape, die vaak in een prop bij het NFI binnenkomt, kan vingersporen en DNA bevatten die afkomstig zijn van een verdachte. Als die vervolgens beweert dat hij de rol tape volkomen onschuldig heeft vastgehouden, komt het deskundigheidsgebied Kras-, Indruk- en Vormsporen (KIV) in beeld.

atNFI33 Hoe tape een dader kan ontmaskeren

Waar stond de schutter?

De politie probeert bij schietincidenten te achterhalen wat zich op een plaats delict heeft afgespeeld. Wie heeft er geschoten? Vanuit welke richting? Hoe is de kogel afgeweken van zijn baan, nadat die door een lichaam is gegaan? Om onderbouwd een antwoord te kunnen geven op dit soort complexe vragen van de politie, voert het NFI schietproeven uit op de schietbaan in het gebouw.

atNFI33 Waar stond de schutter

Zoektocht naar condoomresten in vingersporen

Criminelen zijn zich steeds meer bewust van de sporen die zij achterlaten bij misdrijven. Dat geldt ook voor zedendelinquenten. Wat opvalt is dat bij verkrachtingen steeds vaker een condoom wordt gebruikt. Dit betekent dat een dader minder spermasporen achterlaat, waardoor DNA-onderzoek niet altijd mogelijk is. Door die ontwikkeling onderzochten Ward van Helmond en Mark Begieneman of ze in vingersporen condoomresten zoals glijmiddelen kunnen meten en zichtbaar maken. Ook keken zij of het mogelijk is om verschillende merken en soorten condooms te onderscheiden. Dit kan het bewijs tegen verdachten versterken.

atNFI33 Zoektocht naar condoomresten in vingersporen

Onderzoeksdossier niet ten volle benut

Wat is er gebeurd op een plaats delict? Hoe zijn de sporen er terecht gekomen en in welke volgorde? Vragen die de politie en de Officier van Justitie graag beantwoord zien als ze een zaak onderzoeken. “Om er achter te komen wat er is gebeurd op een plaats delict, is veel contextinformatie nodig. Soms bereikt deze informatie het NFI niet waardoor deskundigen hier onvoldoende onderzoek naar kunnen doen.“

atNFI33 Onderzoeksdossier niet ten volle benut

Uniek onderzoek verraadt ontstaanswijze verdunde bloedsporen

Bloedsporen kunnen verraden wat zich mogelijk tijdens een misdrijf heeft afgespeeld. Bloedspoorpatroondeskundigen van het NFI proberen die sporen te interpreteren. Tot voor kort konden zij vrijwel onmogelijk iets over de ontstaanswijze van verdunde bloedsporen op textiel zeggen. Was de kleding al nat en kwam daar bloed op? Of zat het bloed er al op en is dat nat geworden? Innovatief onderzoek van het NFI maakt het nu mogelijk om onderbouwd de ontstaanswijze van verdunde bloedsporen op textiel te duiden. Dat helpt bij de reconstructie van misdrijven.

atNFI Uniek onderzoek verraadt ontstaanswijze verdunde bloedsporen

“We zijn vaak leidend als NFI, maar soms moeten we volgen”

Het NFI telt vier principal scientists die als ‘wetenschappelijk geweten’ de inhoudelijke kwaliteit van het forensisch onderzoek bewaken. Marjan Sjerps, Charles Berger, Bas Kokshoorn en Didier Meuwly omschrijven zichzelf als generalisten die kijken of het instituut nog de juiste koers vaart. Zij volgen nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen op de voet en zorgen dat die betekenis krijgen op de werkvloer. Een interview.

atNFI33 We zijn vaak leidend als NFI, maar soms moeten we volgen

RNA: wat cellen kunnen vertellen

Door de persoonsonderscheidende kenmerken in kaart te brengen, kan RNA-onderzoek niet alleen inzicht geven in of een spoor uit bijvoorbeeld speeksel of sperma bestaat, maar ook van wie dit speeksel of sperma is. Dit kan van belang zijn in bijvoorbeeld zedenzaken waarbij een slachtoffer door meerdere personen is verkracht.

atNFI33 RNA: wat cellen kunnen vertellen