@NFI - het digitale magazine van het Nederlands Forensisch Instituut

Kansen om eeneiige tweelingen in strafzaken te onderscheiden

Als een DNA-profiel van een spoor bij een vergelijking in de databank een match oplevert met een tweeling, kan je het spoor op basis van DNA niet toeschrijven aan de ene of de andere persoon. Als de zaak uitsluitend drijft op DNA-bewijs, kan het zijn dat de rechter niet tot een veroordeling komt. Toch zijn er forensisch wel kansen om onderscheid tussen een tweeling te maken.

Kansen om eeneiige tweelingen in strafzaken te onderscheiden

DNA streng

Hansken: kennis delen, samen sterker!

“We gaan met opsporingsdiensten in Europa samenwerken, onze kennis op digitaal forensisch gebied delen en gezamenlijk het platform doorontwikkelen.” Bijna heel opsporend Nederland zoekt met het platform Hansken naar relevante informatie in de enorme brij aan digitale data die bij strafzaken tegenwoordig beschikbaar is.

Hansken: kennis delen, samen sterker!

Hoe houd je Nederlands grootste forensisch lab draaiende?

DNA-vrije laboratoria, gevaarlijke chemicaliën, een schietbaan, een explosievenbunker en een sectiekamer waarin deskundigen regelmatig slachtoffers onderzoeken die aan het ontbinden zijn. Het Nederlands Forensisch Intituut huist in een bijzonder pand dat is uitgerust met de meest geavanceerde technieken en speciale snufjes om het forensisch onderzoek mogelijk te maken. Wat komt er allemaal bij kijken om Nederlands grootste forensisch laboratorium draaiende te houden?

Hoe houd je Nederlands grootste forensisch lab draaiende?

Media-overzicht nov 2019 - jun 2020

Wat lieten de media zien of schreven ze over het Nederlands Forensisch Instituut.

atNFI34 Mediaoverzicht

Onderzoeksmethode NFI-er opgenomen in DNA-databanksysteem FBI

De FBI neemt MixCal6, een methode die NFI-statisticus Klaas Slooten bouwde om de bewijswaarde van DNA-mengsporen te bepalen, op in hun databanksoftware Combined DNA Index System (CODIS). Het is voor het eerst dat dit gebeurt met een methode die een NFI-er ontwikkelde.

Onderzoeksmethode NFI-er opgenomen in DNA-databanksysteem FBI

Doodsoorzaak achterhalen met plakjes weefsel

“We kennen niet alle zaken waar we aan werken, maar we weten waar we dit werk voor doen. We leveren een belangrijke bijdrage aan waarheidsvinding.” Flinterdunne plakjes weefsel van longen, een milt, een hart of een brein. Bij het histologisch laboratorium van het NFI vervaardigen drie ervaren laboratoriummedewerkers zogeheten coupes van menselijk weefsel. De patholoog kan die na een sectie microscopisch onderzoeken op letsels of ziekelijke afwijkingen. Een niet alledaagse baan, waar het drietal veel voldoening uit haalt.

Doodsoorzaak achterhalen met plakjes weefsel

NFI-er jaar lang president in VS

Prof. dr. ing. Zeno Geradts, senior digitaal deskundige bij het NFI, is begin vorig jaar unaniem gekozen tot president van ‘the American Academy of Forensic Sciences’ (AAFS) tijdens het jaarlijks terugkerend congres. Nu, een jaar later, geeft Geradts deze prestigieuze titel door aan zijn opvolger, dr. Jeri Ropero Miller. Wat rest is een leven met de eretitel ‘Past President’. Wat heeft een jaar presidentschap Geradts opgeleverd en wat heeft hij bereikt?

NFI-er een jaar lang president in de Verenigde Staten