Het team forensisch geneeskundigen met expertisegebied minderjarigen bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is gespecialiseerd in het onderzoeken en interpreteren van letsels bij zowel levende als overleden kinderen. Onze deskundigen analyseren beeld- en geluidsmateriaal, medische dossiers en verklaringen uit politieverhoren. Daarnaast kunnen zij zelf kinderen onderzoeken en, in bepaalde gevallen, contra-expertises verzorgen.
Ons team van de divisie Bijzondere Dienstverlening en Expertise (BDE) bestaat niet alleen uit artsen met een achtergrond in forensische geneeskunde of kindergeneeskunde, maar ook uit een intake coördinator die zorg draagt voor een gestroomlijnd proces en vlotte communicatie, een hoogleraar forensische radiologie/kinderradioloog en ondersteunend personeel, die zorgen voor een efficiënte afhandeling van onderzoeken.
Dankzij deze gevarieerde expertise zijn we gespecialiseerd in complexe medische vraagstukken bij kinderen, zoals:
- Schedelhersenletsel
- Botbreuken bij jonge kinderen
- Vermoedens van kindermishandeling door falsificatie
- Brandwonden
- Letsels bij seksueel misbruik
Binnen het NFI is multidisciplinaire samenwerking mogelijk met andere deskundigheidsgebieden, zoals pathologie, toxicologie, forensische antropologie/archeologie en forensische geneeskunde voor meerderjarigen.
Wat biedt ons team?
Forensisch-geneeskundig onderzoek
Onze werkzaamheden omvatten:
- Adviseren van politie en justitie tijdens de vroege opsporings- en/of latere bewijsvoeringsfase. Dit kan via een kort consult of een uitgebreider Forensische InTake (FIT)-gesprek.
- In kaart brengen van onderzoeksmogelijkheden en benodigde stukken.
- Analyseren van alle beschikbare informatie, zoals medische dossiers en politie-informatie.
- Adviseren bij het opstellen van onderzoeksvragen en hypothesen in overleg met rechters, het Openbaar Ministerie (OM) en verdediging.
- Uitvoeren van een top-teenonderzoek van de minderjarige.
- Wetenschappelijk onderbouwen van letselinterpretaties met literatuur en expertise van (internationale) deskundigen.
- Herbeoordeling van onderzoeksresultaten, zoals radiologische beeldvorming of netvliesfoto’s, door gekwalificeerde externe experts.
Welke vragen beantwoorden wij?
Wij geven zo mogelijk antwoord op vragen zoals:
- Welke letsels en/of afwijkingen zijn geconstateerd?
- Welke krachten waren nodig om deze letsels te veroorzaken?
- Wat is de datering van letsels en wat zijn de mogelijke restgevolgen?
- Wat is de waarschijnlijkheid van de (combinatie van) letsels in het licht van (specifieke) hypotheseparen?
Onze focus ligt op een wetenschappelijk onderbouwde interpretatie, met bewijskracht van bevindingen onder de gegeven hypothesen.
Samenwerking met het LECK
Naast ons werk in de strafrechtketen, zijn wij onderdeel van het Landelijk Expertise Centrum Kindermishandeling (LECK). Zorgprofessionals met een vermoeden van kindermishandeling kunnen hier 24/7 terecht voor forensische en kindergeneeskundige duiding en advies.
Educatie en Kennisdeling
Onze forensisch deskundigen delen hun kennis en expertise via:
- Onderwijs voor politie, OM, rechters, advocaten en medici.
- Cursussen die zowel vast onderdeel zijn van curricula als op maat worden aangeboden, online of op locatie.
Wetenschappelijk Onderzoek en Innovatie
Ons team draagt actief bij aan wetenschappelijk onderzoek en innovatie binnen de forensische kindergeneeskunde. Ook op het gebied van de forensische kindergeneeskunde zijn er diverse onderzoeksterreinen waarin nog veel te ontdekken is. Denk bijvoorbeeld aan dateren van letsels op basis van radiologie, in kaart brengen van krachtsinwerkingen die nodig zijn om specifieke letsels te veroorzaken, maar ook de geschiktheid van nieuwe technologieën, zoals AI en de mogelijke inzet hiervan in het forensisch-medisch werkveld.
Met onze unieke expertise en multidisciplinaire aanpak bieden wij politie en justitie de ondersteuning die nodig is bij complexe zaken. Heeft u vragen of wilt u een onderzoek aanvragen? Neem contact op met onze intakecoördinator voor meer informatie via telefoonnummer: 070 8886 888.