Geneeskunde (Forensisch, minderjarigen)

Forensische geneeskundigen met aandachtsgebied minderjarigen onderzoeken en duiden letsels bij zowel levende als overleden kinderen . Forensisch geneeskundigen bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onderzoeken daarbij het kind, of beeldmateriaal van het kind, analyseren medische dossiers en en verklaringen uit politieverhoren.

Voorbeeld: de oorzaak van letsel bij een baby

Een baby van vijf weken oud verslapt, gaat zwaar ademen en lijkt niet meer te reageren. De vader belt 112. In het ziekenhuis constateert de arts hersenletsel, een bloeduitstorting langs de hersenen, gebroken ribben en netvliesbloedingen. Via Veilig Thuis doet het ziekenhuis aangifte van vermoedelijke mishandeling. De rechter-commissaris vraagt, op verzoek van het Openbaar Ministerie vervolgens het NFI onderzoek te doen naar mogelijke oorzaken van dit letsel.

Forensisch geneeskundigen van het NFI onderzoeken onderzoeken letsels bij levende en overleden kinderen.

Welke vragen kan de onderzoeker beantwoorden?

  • Welke letsels zijn er aangetroffen in het ziekenhuis?
  • Wat zijn mogelijke verklaringen daarvoor?
  • Passen de letsels bij de verklaringen die tijdens het politieverhoor zijn gegeven?

Forensisch-geneeskundig onderzoek bestaat uit:

  • analyseren van alle beschikbare informatie, zoals de dossiers van ziekenhuis en politie
  • raadplegen van medisch-wetenschappelijke literatuur om alle mogelijke verklaringen voor het letsel te vinden
  • opnieuw bekijken en beoordelen van de röntgenfoto’s van de botten van het kind door de kinderradioloog van het NFI

Schudden van baby

Het onderzoek van bovenstaand voorbeeld kan tot de conclusie leiden dat de uitkomsten van het onderzoek beter passen bij het met kracht door elkaar schudden van de baby, dan bij een val van de trap.

Zedenzaken

De forensisch artsen van het NFI zijn ook betrokken bij acute zedenzaken bij slachtoffers jonger dan 16 jaar. Het forensisch medisch onderzoek van kinderen die mogelijk recent seksueel misbruikt zijn vraagt specifieke expertise en ervaring van de onderzoeker. Daarom wordt dat onderzoek (letsel en sporenonderzoek) in acute zedenzaken bij kinderen, in ieder geval, tot en met de leeftijd van twaalf jaar en zo nodig tot 16 jaar uitgevoerd door forensisch artsen van het NFI, in aanwezigheid van een zedenrechercheur en de forensische opsporing. Het forensisch medisch onderzoek vindt plaats in een Centrum Seksueel Geweld (CSG).