Memory Toolkit

De Memory Toolkit van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) kan het geheugen uitlezen van apparaten zoals mobiele telefoons, satellietnavigatie-apparatuur, auto-electronica en USB-sticks. De Memory Toolkit is ontwikkeld door de Divisie Digitale en Biometrische Sporen (DBS) van het NFI. Het systeem is een enorme hulp bij het NFI-zaakonderzoek.

De Memory Toolkit (MTK) is een universele forensische oplossing voor het uitlezen van geheugenchips. Dankzij dit systeem kan het NFI in veel gevallen informatie terughalen die onbereikbaar leek, zoals:

  • gewiste data (zoals sms'jes, afbeeldingen en telefoonnummers)
  • data opgeslagen in beschadigde apparatuur
  • data opgeslagen in apparaten die met een wachtwoord zijn beveiligd

De Memory Toolkit is een universele forensische oplossing die onderzoekers in staat stelt om ruwe data uit geheugenchips te lezen.

Hoe werkt de Memory Toolkit?

De Memory Toolkit is een universele forensische oplossing die onderzoekers in staat stelt om ruwe data uit geheugenchips te lezen. Deze geheugenchips komen voor in een breed scala apparaten zoals mobiele telefoons, satelliet- en navigatieapparatuur, auto-elektronica en USB flash drives. Met behulp van de uitgelezen ruwe data kunnen gewiste gegevens zoals tekstberichten, telefoonnummers, foto's en browsergeschiedenis zichtbaar worden gemaakt. De Memory Toolkit kan ook worden ingezet om gegevens die zijn geslagen in beschadigde apparaten uit te lezen.