Co van Ledden Hulsebosch Centrum

In het Co van Ledden Hulsebosch Centrum (CLHC) koppelen het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), de Universiteit van Amsterdam (UvA) en het Academisch Medisch Centrum (AMC) relevante wetenschappelijke inzichten en onderzoeksmethoden aan forensische uitdagingen en kansen.

Het CLHC wil uitgroeien tot het boegbeeld van forensisch-wetenschappelijk onderzoek in Nederland en wil een internationaal toonaangevend forensisch onderzoeksprogramma realiseren.

Het CLHC wil uitgroeien tot het boegbeeld van forensisch-wetenschappelijk onderzoek in Nederland en wil een internationaal toonaangevend forensisch onderzoeksprogramma realiseren.

Interdisciplinair expertisecentrum

Het CLHC is een interdisciplinair expertisecentrum voor forensische innovatie en richt zich op:

  • samenwerking tussen wetenschappers, forensische experts en praktijkmensen
  • begeleiden van lopende forensische onderzoeken en projecten
  • definiĆ«ren van forensische uitdagingen, onderzoeksdoelstellingen en prioriteiten
  • realiseren van forensische programma's en 'funding' voor projecten
  • realiseren van bijzondere forensische leerstoelen in Nederland
  • opzetten van een internationaal netwerk van forensische academische instituten

Zo worden belangrijke wetenschappelijke inzichten en onderzoeksmethoden uit de academische wereld beschikbaar gemaakt voor het forensisch onderzoek, in het bijzonder voor het onderzoek op de plaats delict.

De directie van het CLHC bestaat uit prof. dr. Arian van Asten, verbonden aan het NFI en aan de UvA, en prof. dr. Maurice Aalders, verbonden aan het AMC en de UvA.

Over Co van Ledden Hulsebosch

Co van Ledden Hulsebosch (1877-1952) was apotheker in Amsterdam en verrichtte in navolging van zijn vader speurwerk voor politie en justitie. In die tijd werden zaken meestal opgelost aan de hand van getuigenverklaringen, maar Van Ledden Hulsebosch keek ook naar de 'stille getuigen': sigarettenpeuken, bloedspatten, vingerafdrukken, etcetera. Hij experimenteerde met chemische methoden en analysetechnieken om sporen beter zichtbaar te maken en verdachte stoffen te onderzoeken.

In 1914 richtte hij de eerste school voor wetenschappelijk politieonderzoek op, en hij was in 1929 een van de initiatiefnemers voor de oprichting van de Academie Internationale de Criminalistique in Wenen.