Giftige stoffen

Het NFI kan onderzoeken of iemand te veel alcohol heeft gedronken of misschien zelfs is vergiftigd. Op deze pagina vind je hierover meer informative.

Alcohol en gif

Onderzoek naar de werking van giftige stoffen op de mens heet toxicologie. Meestal wordt hiervoor bloed en urine onderzocht, maar dit kan ook een stukje huid of haren zijn. Per jaar onderzoekt het NFI zo’n 5000 zaken met 'giftige stoffen'. Veel van die zaken gaan over stoffen die ervoor kunnen zorgen dat je niet meer goed kunt autorijden. Autorijden als je te veel alcohol hebt gedronken is verboden. Ook kunnen andere stoffen, zoals drugs en slaapmiddelen kunnen ervoor zorgen dat je niet goed meer kunt rijden.

Bloedonderzoek

Het NFI onderzoekt het bloed van mensen die niet meer konden blazen bij de alcoholcontrole, omdat ze te veel hadden gedronken of omdat ze een ziekte hebben waardoor ze niet hard kunnen blazen. Dan word je meegenomen naar het politiebureau, zodat een dokter bloed kan afnemen. Het NFI onderzoek het bloed verder om te kijken of iemand te veel heeft gedronken.

Vergiftiging

Het NFI onderzoekt ook verdachte etenswaren, drinkglazen, bekers, of injectiespuiten om te kijken of daar giftige stoffen in zitten. En de onderzoekers kunnen kijken of iemand is vergiftigd. Soms onderzoekt het NFI ook dode dieren of giftig lokaas.

Per jaar onderzoekt het NFI zo’n 5000 zaken met 'giftige stoffen'.

  • Traanverwekkende stoffen
    Beeld: ©Nederlands Forensisch Instituut / Nederlands Forensisch Instituut