Bas Kokshoorn

Sinds 1 mei 2021 is dr. B. (Bas) Kokshoorn als bijzonder lector verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA).

Bas Kokshoorn onderzoekt de interpretatie van forensisch bewijs, en dan specifiek de vraag wat sporen kunnen vertellen over de handelingen die mensen hebben uitgevoerd. Dit doet hij in nationale en internationale onderzoeksprojecten, waarbij de vraag uit de forensische praktijk altijd voorop staat.

Bijzonder lector Dynamiek van Forensische Sporen

Het bijzondere lectoraat is een samenwerking tussen onderzoeksprogramma Forensisch Onderzoek van de Faculteit Techniek van de HvA en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), waar Kokshoorn een stevige carrière heeft opgebouwd op het gebied van DNA-onderzoek. "Het steeds beter kunnen waarnemen van minimale sporen vraagt om nieuwe processen en kennis in onderzoek en onderwijs."

Dynamiek van forensische sporen

Als bijzonder lector Dynamiek van Forensische Sporen wil Kokshoorn meer kennis vergaren over het ‘gedrag’ van minimale sporen die met nieuwe technologieën en methodieken zichtbaar worden. "We kunnen steeds kleinere sporen van plaats delict waarnemen, interpreteren en duiden, maar dat betekent ook iets ingrijpends voor je werkzaamheden als forensisch onderzoeker."

"Het gaat enerzijds aan de voorkant van het forensisch proces veranderingen veroorzaken voor de rechercheurs op de plaats delict die sporen zoeken en verzamelen, en voor forensisch onderzoekers die deze sporen verwerken en analyseren. Anderzijds levert het in de rechtbank nieuwe vraagstukken op: wat kunnen die verfijnde sporen zeggen over wat er precies is gebeurd? Hoe en wanneer zijn ze achtergelaten? Kunnen ze onbedoeld zijn verplaatst? Oftewel de dynamiek van forensische sporen. Belangrijk daarbij is dat we aandacht hebben voor combinaties van verschillende typen forensische sporen als DNA, vingersporen, glas of schotresten. Daar wil ik onderzoek naar doen; het is voor een groot deel nog onbekend terrein."

Curriculum Vitae

Bas Kokshoorn is in 2008 gepromoveerd aan de Universiteit Leiden en sinds die tijd werkzaam bij het Nederlands Forensisch Instituut als deskundige op het gebied van humane biologische sporen en DNA en als principal scientist. 

Werkzaam bij het NFI

  • 2008-2015 Forensic scientist 
  • 2015-2019 Senior forensic scientist 
  • 2019-heden Principal scientist

Werkzaam elders 

  • 2001-heden Research associate, Naturalis Biodiversity Center
  • 2018-heden Assessor DNA, Nederlands Register Gerechtelijk Deskundigen  
  • 2021-heden Professor by special appointment, Hogeschool van Amsterdam