Klaas Slooten

Dr. Klaas Slooten is sinds 1 september 2015 bijzonder hoogleraar Wiskunde voor Forensische Genetica aan de afdeling Wiskunde van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU).

Slooten richt zich op de toepassing van wiskunde en statistiek bij DNA-onderzoek, met als vertrekpunt verwantschapsonderzoek. Dit onderzoek wordt toegepast bij strafrechtelijk onderzoek (familial searching) en bij identificaties bij onder meer grote rampen.

In samenwerking met de VU richt Slooten zich onder meer op het optimaliseren van zoekstrategieën in forensische DNA-databanken, waaronder het bepalen van de meest efficiënte methode voor familial searching. Naast zijn onderzoek verzorgt Slooten voor het VU Honours Programme het college ‘The use of statistics in legal court cases’ samen met Ronald Meester. Slooten gaat in de toekomst meer onderwijs geven.

Curriculum vitae

Klaas Slooten (1974) studeerde Wiskunde aan de Universiteit Leiden en promoveerde in 2003 aan de Universiteit van Amsterdam op zijn proefschrift ‘A combinatorial generalization of the Springer correspondence for classical type’. Daarna was hij postdoc aan de Université de Marne-la-Vallée, het Mittag-Leffler Instituut (Zweden)en het Institut pour Hautes Études Scientifiques (Frankrijk). 

Slooten werkt sinds 2008 bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

  • 2005-2006 Universitair docent Wiskunde aan het Institut Camille Jordan, Université Claude Bernard Lyon 1
  • 2006-2008 Universitair docent aan de faculteit Wiskunde van de Universiteit Utrecht
  • 2008-2009 Statisticus bij het NFI op afdeling Digitale Technologie en Biometrie
  • 2008-heden Statisticus bij het NFI bij de Divisie Biologische Sporen (BiS) en deskundige DNA-verwantschapsonderzoek
  • 2012-heden Wetenschappelijk onderzoeker bij de afdeling wiskunde van de VU