Zeno Geradts

Dr. ing. Z.J.M.H. (Zeno) Geradts is sinds 1 september 2014 bijzonder hoogleraar Forensic Data Science aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam.

Digitaal forensisch onderzoek

De oprichting van de bijzondere leerstoel moet een nieuwe impuls geven aan de samenwerking tussen het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en het Instituut voor Informatica (IVI) van de UvA. Zij ontwikkelen methodes waarmee forensisch onderzoekers relevante gegevens op snelle en forensisch verantwoorde wijze uit grote databestanden kunnen selecteren met behulp van kunstmatige intelligentie. 

Geradts vormt de liaison tussen het NFI en het IVI. Zijn bijdrage moet leiden tot een verdere toename van de kwaliteit en tijdwinst. De wetenschappelijke bijdrage richt zich vooral op de bewijswaarde in digitaal forensisch onderzoek, gerelateerd aan de onzekere relatie tussen de aangetroffen digitale sporen en (het handelen van) een verdachte ook gezien de anti-forensic software die steeds meer voorhanden is.

Curriculum vitea

Zeno Geradts (1967) werkt sinds 1992 als forensisch onderzoeker bij het NFI. In 2002 promoveerde hij aan de Universiteit Utrecht op zijn proefschrift ‘Content based image retrieval from forensic databases’. Hij is in 2012 onderscheiden met de Distinguished Forensic Scientist award van de European Network of Forensic Science (ENFSI) voor zijn wetenschappelijk onderzoek en was gekozen President van de American Academy of Forensic Science van 2019-2020.

  • 1988 – 1992 OCE Nederland BV, Onderzoeker Research Products en octrooirechercheur
  • 1992 – 1999 Gerechtelijk Laboratorium, onderzoeker afdeling Techniek, werktuigsporen, wetenschappelijk onderzoeker afdeling Wapens en Munitie, wetenschappelijk onderzoeker afdeling Forensisch Computer Onderzoek
  • 1999 – heden Nederlands Forensisch Instituut, R&D coördinator Digitale technologie / wetenschappelijk onderzoeker Beeldonderzoek en Biometrie, (senior) wetenschappelijk onderzoeker Digitale en Biometrische Sporen, Nederlands Forensisch Instituut

Geradts was binnen de American Academy of Forensic Science (AAFS) voorzitter van de Engineering Sciences Section en de Digital and Multimedia Section, waar hij ook mede-oprichter van is. Geradts was tevens Director van de Digital and Multimedia sectie. Hij was President van de AAFS van 2019-2020. Voorts is hij voorzitter van de working group Forensic IT van ENFSI.