NFiDENT

De politie houdt een verdachte aan die mogelijk in het bezit is van drugs. De verdachte weigert een verklaring af te leggen. Maar dankzij nieuwe analyseapparatuur heeft de politie binnen een dag een deskundigenrapport van het NFI, dat als bewijs kan dienen in een eventuele strafzaak.

Het Nederlands Forensisch Instituut ontwikkelde samen met de politie en het Openbaar Ministerie NFiDENT: apparatuur waarmee de politie zelf metingen uitvoert en de gegevens digitaal verstuurt naar het NFI. Onze forensische drugsdeskundigen voeren een controle uit op de kwaliteit, interpreteren de resultaten en sturen de politie het deskundigenrapport toe.

De nieuwe werkwijze bespaart de hele strafrechtketen geld en tijd.

Dat kan in principe binnen een dag, terwijl de doorlooptijd binnen het ‘oude proces’ gemiddeld 22 dagen is. Dat kwam omdat de politie de vermoedelijke drugs naar het NFI moest sturen. Onze drugsdeskundigen voerden dan de meting uit.

De nieuwe werkwijze bespaart de hele strafrechtketen geld en tijd. En mede daarom willen we NFiDENT samen met politie en OM zo snel mogelijk landelijk uitrollen. Het NFI slaat data op het digitale platform op en dat biedt weer nieuwe mogelijkheden. Zo kunnen onze deskundigen trends signaleren en delen met de politie.