1973 - 2004: modern labyrinth

Eind zestiger jaren voldeed de behuizing aan de Haagse Raamweg niet meer. In Rijswijk werd daarom een modern kantoorpand van zes verdiepingen ingericht als laboratorium, met trillingsvrije vloeren en speciale voorzieningen als afzuiging en luchtverversing. In 1973 betrokken de instituten dit pand aan de Volmerlaan.

De instituten bleven groeien. Op de parkeerplaats verschenen noodgebouwen en in 1983 werd een buurpand bij het gebouw getrokken. In 1991 volgde het pand erachter, gevolgd door portacabins en ten slotte huurde men nog ruimte in een naburig gebouw. Sommige gebouwen waren door loopbruggen met elkaar verbonden, andere waren alleen buitenom bereikbaar. Het personeelsblad heette in die tijd niet voor niets "Labyrinth".

Fusie

In 1999 gingen het Gerechtelijk Laboratorium en het Laboratorium voor Gerechtelijke Pathologie samen tot het huidige NFI, om doelmatiger te kunnen werken en de efficiency te vergroten. Met deze fusie brachten de laboratoria alle forensische wetenschapsgebieden samen binnen één organisatie. Sinds 2004 is het NFI gehuisvest in een modern pand in Den Haag, speciaal ontworpen naar de eisen die een hedendaags forensisch laboratorium aan zijn huisvesting stelt.

De werkterreinen van de beide laboratoria breidden zich flink uit. Toenemende mogelijkheden binnen de onderzoeksgebieden, nieuwe onderzoeksterreinen en een toename van het belang van forensisch-technisch bewijs maakten dat de laboratoria in de jaren 50 en 60 telkens meer kamers in gingen nemen en gebruik moesten maken van tijdelijke laboratoria. De naderende invoering van de bloedalcoholonderzoeken bij rijden onder invloed deed de instituten eind jaren zestig uitzien naar een nieuw gebouw.