Wilma Duijst

Hoogleraar Forensische Geneeskunde en Gezondheidsstrafrecht

Sinds 2016 is prof. mr. dr. Wilma Duijst hoogleraar forensische geneeskunde en gezondheidsstrafrecht aan de Universiteit Maastricht.

Haar onderzoek richt zich zowel op forensische geneeskunde als op strafrecht. Enkele aandachtsgebieden in het onderzoek:

  • Decompositie (zowel op land als in water)
  • Overlijden onder verantwoordelijkheid van de staat
  • De medisch deskundige in het strafrecht
  • Systemen van lijkschouw

In de verschillende onderzoekslijnen is/wordt samengewerkt met het AMC, Erasmus MC en de Radboud Universiteit. De promovendi komen uit zowel medische, antropologisch als juridische hoek. 

Curriculum vitae

Wilma Duijst studeerde geneeskunde aan de VU in Amsterdam (1981-1988). Zij studeerde rechten aan de Open Universiteit (1995-2001). Haar PhD deed zij aan de Radboud Universiteit te Nijmegen op het gebied van strafrecht en gezondheidsrecht (2001-2005). Aansluitend volgde zij de opleiding tot forensisch arts bij de NSPOH (2005-2007). Eind 2020 heeft zij de opleiding tot arts M&G afgerond.

Na aanvankelijk diverse (zowel intra- als extramurale) medische functies te hebben vervuld, is zij tussen 2001 en 2015 is zij docent strafrecht en gezondheidsrecht aan de Radboud Universiteit in Nijmegen geweest. Vanaf 2005 is zij tevens werkzaam als forensisch arts bij GGD IJsselland en als rechter-plaatsvervanger bij de rechtbank Arnhem en later raadsheer- plaatsvervanger bij het hof Arnhem-Leeuwarden. Vanaf 2019 is zij lid van de Adviescommissie afgesloten strafzaken (ACAS).