Microanalyse van Invasieve Trauma’s

Bij het ontstaan van een letsel in het menselijk lichaam kunnen sporen overgedragen worden. Dit geldt zowel voor overdracht van het lichaam naar het voorwerp dat het letsel veroorzaakt als vice versa. Onderzoeken naar deze sporen voert het NFI uit met een MIT-onderzoek. MIT staat hierbij voor Microanalyse van Invasieve Trauma’s. De onderzoeken naar deze sporen voeren we uit in een multidisciplinaire context. De sporen variëren van waarneembaar met het blote oog tot microscopisch klein waar elektronenmicroscopie voor nodig is. Als op de PD een voorwerp is veiliggesteld vergelijken we de aangetroffen sporen met dit voorwerp. Indien er geen voorwerp is veiliggesteld, kan aan de hand van eventueel aangetroffen sporen worden aangegeven met welk voorwerp of welk soort voorwerp het letsel is veroorzaakt.

Het MIT-onderzoek wordt uitgevoerd door specialisten uit de deskundigheidsgebieden Forensische Antropologie, Kras-, Indruk- en Vormsporen en Microsporen en Materialen. Waarbij gedurende het onderzoek ook afgestemd wordt met de Forensisch Patholoog als er een sectie is geweest op het NFI. De specialisten onderzoeken het materiaal gezamenlijk en in onderling overleg. De resultaten van het onderzoek en de samenhang tussen de deelonderzoeken worden gezamenlijk geïnterpreteerd en gerapporteerd. Indien het voor het beantwoorden van de vraagstellingen van belang is, betrekken we ook andere deskundigheidsgebieden bij het onderzoek.

In deze themasessie zal worden ingegaan op het type zaken waarin MIT-onderzoek toegevoegde waarde kan hebben, welke deelonderzoeken er standaard uitgevoerd worden, hoe gewaarborgd is dat er zo min mogelijk sprake is van bias en context informatie en als laatste waar de uitdagingen voor de toekomst liggen.

Meer weten? Vraag een themasessie aan

Werkt u in de strafketen? En wilt u samen met uw collega’s worden bijgepraat over de mogelijkheden van MIT-onderzoek op activiteitniveau? Onze deskundigen komen graag bij u langs voor een presentatie.

De themasessie kan dermate flexibel ingericht worden dat de lengte van de sessie kan variëren tussen een half uur en een dagdeel. De presentatie kan worden aangepast aan de behoeften van de aanvrager. Is er bijvoorbeeld een zaak in de betreffende eenheid geweest die als voorbeeld kan dienen. Vooraf afstemming hierover is gewenst.

Vul het aanvraagformulier in en geef aan in welk onderwerp u bent geïnteresseerd. Na uw aanvraag neemt een opleidingsadviseur van de afdeling Deskundigheidsbevordering contact met u op om de sessie in te plannen.

'Microanalyse van Invasieve Trauma’s' is één van de onderwerpen waarover onze deskundigen presentaties geven. De andere onderwerpen vindt u op de pagina Themasessies op locatie.

Wanneer is MIT onderzoek nuttig?

Wanneer overweeg je een MIT-onderzoek?

Het primaire doel van MIT-onderzoek is het op multidisciplinaire wijze de waarnemingen en sporen te evalueren, te interpreteren en tot een gezamenlijke conclusie te komen met betrekking tot het ontstaan van een beschadiging in het bot of kraakbeen. Dit kan gebruikt worden om de omstandigheden rondom de dood te verklaren of te toetsen aan scenario’s/hypothesen.

Overweeg het laten uitvoeren van MIT-onderzoek bij:

  • Penetrerend geweld, bijvoorbeeld steekincidenten;
  • Botsend of kneuzend geweld waarbij schade aan het skelet of gebit is ontstaan, bijvoorbeeld slaan met een voorwerp;
  • Situaties waarbij delen van een lichaam van elkaar gescheiden zijn;
  • Aantreffen van botten of tanden waarin zich beschadigingen bevinden waarvan vermoed wordt dat deze het gevolg zijn van geweldsinwerking;
  • Is er sprake van meerdere voorwerpen?
  • Twijfel over toedracht van overlijden, bijvoorbeeld na een val van een trap. Is deze persoon gevallen of eerst nog op het hoofd geslagen?
  • Aantreffen van voorwerpen waarvan vermoed wordt dat deze gebruikt zijn bij één of meerdere van bovenstaande voorbeelden.

Deze lijst is niet uitputtend.

Wat kan het MIT team nog meer?

De specialisten van de diverse expertisegebieden binnen het MIT-team zijn naast het uitvoeren van onderzoek ook beschikbaar voor:

  • (Ondersteuning bij) het opstellen van scenario’s en in een later stadium toetsen hiervan;
  • Assistentie tijdens intake en sectie met betrekking tot de aanpak en het veiligstellen van lichaamsmateriaal;
  • Dossier onderzoek in het kader van cold cases, inschatting van haalbaarheid en meerwaarde van onderzoeken;
  • Planning, advies en assistentie bij exhumaties.

Neem vanwege de veelzijdigheid van dit onderzoek contact op met een MIT-deskundige via de Frontdesk van het NFI. We bespreken dan de onderzoeksvraag en – mogelijkheden. Dit overleg is 24/7 mogelijk.