CYBERSPACE: 'Omvang cybercriminaliteit en cyberaanvallen binnen EU in kaart gebracht'

In 2020 kostte cyberaanvallen de wereldeconomie zo’n € 5,5 biljoen. Dat is een verdubbeling ten opzichte van het jaar 2015. Maar de kosten van cybercriminaliteit en cyberaanvallen liggen veel hoger dan de geldelijke kosten. Ook het digitaal gijzelen van ziekenhuizen om losgeld te vragen, de stress van identiteitsdiefstal en de schade aan het vertrouwen in publieke instellingen, eisen een hoge tol. Ondanks deze bedreigingen en de vaak grote gevolgen voor bevolking en instanties, beschikken de meeste wetshandhavingsinstanties in Europese landen niet over de juiste systemen om cybercriminaliteit op te sporen en er tijdig op te reageren.
Om de totale omvang van cybercriminaliteit en cyberaanvallen binnen de EU in kaart te brengen, werkt het Nederlands Forensisch Instituut samen met tien partners uit acht Europese landen.

Inzicht verkrijgen in cyberaanvallen en cybercriminaliteit

Het project CYBERSPACE heeft tot doel wetshandhavingsinstanties, beleidsmakers, en de particuliere sector een beter inzicht te geven in cyberaanvallen en cybercriminaliteit in de EU. Deze nieuwe inzichten worden gebruikt om onderzoeksinstrumenten te ontwikkelen, het delen van informatie te verbeteren en om cybercriminaliteit beter op te sporen, te onderzoeken en af te weren.

Duur project

Het project CYBERSPACE is op 1 december 2021 gestart en duurt tot 1 december 2024.

Meer weten?

Kijk voor meer informatie over het project CYBERSPACE op de Engelstalige website CYBERSPACE.eu.