UNCOVER: ‘Innovatief onderzoek naar het opsporen van verborgen informatie in digitale mediabestanden’

De afgelopen jaren is het criminele gebruik van technieken voor het verbergen van informatie (steganografie) in digitale media zoals, afbeeldingen, video-, audio- en tekstbestanden snel toegenomen. Een belangrijke reden hiervoor is dat er veel steganografische tools beschikbaar zijn gesteld als programmabroncode pakketten. Hierdoor kunnen daders eenvoudig tools kiezen voor het verbergen, aanpassen en combineren van informatie voor hun criminele activiteiten.
Steganografische methoden en technologieën vormen echter een grote uitdaging voor wetshandhavingsinstanties (LEA's), onder andere vanwege een gebrek aan middelen. Deze problemen worden versterkt door de toenemende hoeveelheid aan digitaal bewijsmateriaal waarmee LEA's en justitiële partners te maken krijgen. Het project UNCOVER streeft ernaar om deze problemen aan te pakken en steganografische tools verder te ontwikkelen, om een ​​op maat gemaakte toolkit voor LEA's op te zetten.

Rol van het NFI

In het project UNCOVER heeft het Nederlands Forensisch Instituut de leiding over het werkpakket, dat het evalueren en valideren van de ontwikkelde tools binnen het project betreft. Hierdoor wordt inzichtelijk in hoeverre de tools forensisch inzetbaar zijn, en waar ze verbeterd kunnen worden. Vervolgens worden verbeteringen direct doorgevoerd.

Samenwerkende partners

Het consortium bestaat uit 23 partners uit diverse Europese landen. Opsporingsdiensten, forensische instituten, vooraanstaande onderzoekers en softwareontwikkelaars, evenals technologiebedrijven, zijn hierin vertegenwoordigd.

Duur project

Het project UNCOVER is op 1 mei 2021 gestart en duurt tot 30 april 2024.

Meer weten?

Kijk voor meer informatie over het project UNCOVER en een overzicht van de 23 samenwerkende partners, op de Engelstalige website UNCOVER project.