Meer en snellere DNA-vergelijkingen dankzij ontwikkeling software DNAxs

De door het NFI ontwikkelde software ‘DNAxs’ heeft DNA-vergelijkingen van sporen de afgelopen drie jaar gemakkelijker en efficiënter gemaakt. De software draagt bij aan het versnellen van de opsporing en vervolging van misdadigers. Dat is de conclusie in het vakblad ‘Forensic Science International; Reports’. In een wetenschappelijk overzichtsartikel wordt het gebruik van de software geëvalueerd.

Uit het artikel blijkt dat de toepassing van de softwareprogramma’s DNAxs, DNAStatistX en SmartRank, de interpretatie en vergelijking van DNA-profielen in strafrechtelijke onderzoeken efficiënter maakt. Door geautomatiseerde profielvergelijkingen zijn zaken met grotere aantallen profielen extreem minder tijdrovend, vertelt forensisch onderzoeker dr. Corina Benschop van het NFI: “De zaken met bijvoorbeeld meer dan 100 of meer dan 500 profielvergelijkingen, zouden voorheen weken geduurd hebben. Nu gaat dat automatisch in enkele seconden.” De software DNAxs maakt een efficiëntere workflow mogelijk omdat er geen gegevensbestanden meer hoeven te worden geëxporteerd en geïmporteerd in verschillende software.

Vergroot afbeelding DNA detail
Beeld: Nederlands Forensisch Instituut

Dankzij tool thuiswerken mogelijk

In 2017 signaleerde het NFI de behoefte aan een (overall) software die DNA-profielen kon interpreteren, analyseren en vergelijken met databanken, zoals de DNA-databank voor strafzaken. De behoefte aan dergelijke software is de afgelopen jaren toegenomen, door meer gevoelige analysemethoden en een groeiend aantal monsters dat wordt verzameld op een plaats delict. “In tijden van de pandemie werd deze software nog waardevoller gevonden dan ooit gedacht,” zegt Benschop: “Dit omdat het thuiswerken mogelijk maakte en het robuust bleek als veel mensen het tegelijk gebruikten. Het was goed dat we al met de software werkten bij het NFI.”

Automatische controle

Bij het ontwikkelen van de software is extra aandacht besteed aan het traceren en oplossen van eventuele ‘bugs’, vertelt software ontwikkelaar Martin Slagter van het NFI: “De software bevat op verschillende niveaus automatische tests. Hierbij is gebruik gemaakt van een op het NFI ontwikkeld test framework.”

Toekomstbestendig

Het artikel geeft ook inzicht in het ontwerp van de software. “Die is toekomstbestendig,” zegt Slagter: “Het is makkelijk om op te schalen en om modules erbij te maken wanneer ontwikkelingen dat vragen.” De meerwaarde van de software is ook internationaal opgemerkt en wordt inmiddels binnen verschillende forensische instituten gebruikt. Het NFI stelde hiervoor een ondersteunde versie van de software beschikbaar. De externe gebruikers dragen bovendien bij aan de ontwikkeling van de software.

Is het dan nu tijd om op de lauweren te gaan rusten? “Nee, zeker niet,” lacht Benschop: “We gaan met het hele team door met ontwikkelingen. We willen de toepassing nog verder verbreden. Zoals de toepassing van de software op mitochondriaal DNA (mtDNA) en ook voor de toepassing van de methode MPS. Daarnaast wordt de software bijvoorbeeld nog uitgerust met een rapportage tool. Dus er is voorlopig nog genoeg werk aan de winkel.”