Mobile Data Recovery

Foto’s, video’s, sms-berichten en GPS-data. Mobiele telefoons bevatten veel informatie die een verdachte kan vrijpleiten of die juist kan helpen bij het oplossen van een misdrijf. Maar de toegang tot deze gegevens is niet altijd eenvoudig.

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) biedt overheden en gerechtelijke instanties wereldwijd de Mobile Data Recovery Service aan. Hierbij wordt de geheugenchip uit de telefoon gehaald en de data gekopieerd.

De data op een mobiele telefoon is niet altijd eenvoudig bereikbaar. Telefoons zijn vaak beveiligd met toegangscodes, gegevens kunnen (deels) zijn verwijderd of de telefoon zelf kan beschadigd zijn. Om van dit soort apparaten toch zoveel mogelijk informatie af te kunnen halen heeft het NFI de Memory Toolkit ontwikkeld. Deze unieke, forensische oplossing maakt een exacte kopie van de geheugenchip in de mobiele telefoon.

Mobiele telefoons zijn vaak beveiligd, maar om hiervan toch zoveel mogelijk informatie af te kunnen halen, heeft het NFI de Memory Toolkit ontwikkeld.

Specialistisch werk

Het uitlezen van mobiele telefoons met behulp van de Memory Toolkit is echter specialistisch werk. Om de chip uit de telefoon te kunnen verwijderen is niet alleen een speciaal laboratorium nodig, maar ook geavanceerde apparatuur en uitgebreide kennis. Alleen voor grote forensische laboratoria is het rendabel om deze capaciteit op te bouwen.

Daarom biedt het NFI de Mobile Data Recovery Service wereldwijd aan voor overheden en gerechtelijke instanties. De klant stuurt een mobiele telefoon naar het NFI. Onze experts verwijderen de chip, kopiëren de gegevens en maken deze vervolgens via een beveiligde weblink aan de klant beschikbaar. Deze service is geschikt voor bijna alle geheugenchips in bijna iedere telefoon.