Forensisch onderzoek

Op deze pagina vind je informatie over forensisch onderzoek.

Wat is forensisch?

Het woord forensisch betekent 'gerechtelijk'. Als iemand een misdaad heeft begaan, kijkt de rechter hoeveel straf iemand verdiend heeft. Maar voordat de dader voor de rechter kan komen, moet hij eerst gevonden worden. Daarvoor doet de politie onderzoek, en dat is gerechtelijk onderzoek, dus als voorbereiding op de rechtszaak.

Wat is forensisch onderzoek?

Als er een misdaad heeft plaatsgevonden, zoals een moord of een inbraak, gaat de politie zoeken naar de mogelijke dader, die noemen we de verdachte. Ook probeert de politie uit te zoeken wat er precies gebeurd is. Dit doet de politie door op de plaats waar de misdaad is geweest, de plaats delict, te zoeken naar sporen. De politie vraagt aan het NFI om de gevonden sporen te onderzoeken in het laboratorium.

In het laboratorium van het NFI onderzoeken forensisch onderzoekers van wie de gevonden sporen kunnen zijn en wat er gebeurd kan zijn op de plaats delict.

Stel, er is een man neergestoken met een mes. Op de plaats waar hij is neergestoken, vindt de politie een sigarettenpeuk. Er staat ook een afdruk van een schoenzool in de grond, een schoenspoor. Omdat de politie denkt dat de peuk en het schoenspoor van de dader kunnen zijn, maken ze met speciaal materiaal een afdruk van het schoenspoor. De peuk stoppen ze met een pincet (dus zonder de peuk zelf aan te raken) in een zakje. Deze bewijsstukken worden opgestuurd naar het NFI. In het laboratorium van het NFI onderzoeken forensisch onderzoekers van wie de gevonden sporen kunnen zijn en wat er gebeurd kan zijn op de plaats delict.

Wat is forensische pathologie?

Een forensisch patholoog zoekt bij overleden slachtoffers naar aanwijzingen voor de manier waarop zij overleden zijn. Het slachtoffer kan overleden zijn door een misdrijf, maar dat hoeft niet. Daarom zoekt naar ziektes om uit te vinden of iemand is overleden aan een normale ziekte of ouderdom. Ook onderzoekt hij of iemand is vermoord

Hoe word je forensisch onderzoeker?

NFI-medewerkers hebben meestal een hbo- of universitaire opleiding gevolgd in allerlei verschillende vakken of studiegebieden, zoals biologie, chemie (scheikunde), natuurkunde, wiskunde, informatica of geneeskunde. Daarnaast kun je bij de Universiteit van Amsterdam de forensic science-opleiding volgen, en kun je bij de Hogeschool van Amsterdam een forensisch-onderzoeksopleiding volgen. Met beide opleidingen kun je bijvoorbeeld een baan bij de politie vinden op het gebied van forensisch onderzoek.

De kwaliteit van het onderzoek

Uit het onderzoek van het NFI komt informatie. De politie kan die informatie gebruiken om verder te zoeken naar aanwijzingen of naar de mogelijke dader. Een rechter kan de informatie van het NFI gebruiken om te bepalen of iemand schuldig is of niet. Daarom is het dus erg belangrijk dat de informatie die het NFI aan de politie en de rechter levert, betrouwbaar is.

Het NFI werkt daarom heel zorgvuldig. Er wordt steeds gecontroleerd of alles klopt. Zo wordt bijvoorbeeld het onderzoek altijd geschaduwd. Dat betekent dat er altijd een tweede onderzoeker kijkt of de conclusie van de eerste onderzoeker juist is.

Schuldig of juist onschuldig?

Het NFI onderzoekt de feiten. Soms wijzen de resultaten van het onderzoek erop dat een verdachte schuldig is. Maar er kunnen natuurlijk ook resultaten worden gevonden waaruit juist blijkt dat een verdachte onschuldig is. Dit is erg belangrijk. Het zou natuurlijk verschrikkelijk zijn als iemand onschuldig de gevangenis in gaat, of andersom. Het NFI bepaalt niet of iemand schuldig of onschuldig is, dat doet de rechter.

De rechter

De strafrechter beoordeelt of iemand een strafbaar feit heeft gepleegd en daarvoor moet worden gestraft. Bij eenvoudige misdrijven kijkt één rechter naar de zaak. Bij ingewikkelde misdrijven, kijken drie rechters naar de zaak. Meer informatie over rechtszaken, rechters en officiers van justitie vind je op de website van de rechtspraak.