Het Nederlands Forensisch Instituut

Het NFI heet voluit Nederlands Forensisch Instituut. Het NFI onderzoekt bewijsstukken in strafzaken. Een strafzaak is een rechtszaak waar een rechter bepaalt of iemand schuldig of onschuldig is aan een misdrijf. Daarvoor gebruikt de rechter onder andere de resultaten van het onderzoek dat het NFI doet.

Het NFI doet veel soorten onderzoek. Daarom zijn die onderzoeken verdeeld in meer dan 30 onderzoeksgebieden: van pathologie (waardoor is iemand overleden?), toxicologie (giftige stoffen), chemisch onderzoek, wapens en munitie, verkeer, milieu, digitale sporen tot onderzoek van drugs en DNA.

Waar zit het NFI?

Het NFI heeft een eigen gebouw dat speciaal is ontworpen om goed onderzoek te kunnen doen. Dat gebouw staat in Den Haag, in de wijk Ypenburg.

Hoe groot is het NFI?

Tegenwoordig werken er ongeveer 550 medewerkers bij het NFI. Zij doen ongeveer 42.000 onderzoeken per jaar. De meeste daarvan zijn DNA-onderzoeken. Daarnaast is er ook veel onderzoek bij toxicologie en drugs.

Het NFI doet veel soorten onderzoek. Daarom zijn die onderzoeken verdeeld in meer dan 30 onderzoeksgebieden.

Bestaat het NFI al lang?

Het NFI bestaat officieel sinds 1999. Toen gingen twee laboratoria samen en noemden ze zich het NFI. Die twee laboratoria bestonden al veel langer. Direct na de Tweede Wereldoorlog, op 30 juli 1945, richtte professor Froentjes namelijk het Gerechtelijk Laboratorium op. Zes jaar later werd het Laboratorium voor Gerechtelijke Pathologie opgericht door doctor Zeldenrust, toen de bekendste patholoog van Nederland. Pathologie is het onderzoeken van ziekte, dit kan gebeuren bij iemand die nog leeft, maar ook bij iemand die is overleden. Sinds die tijd zijn er dus speciale laboratoria voor forensisch onderzoek in Nederland.

Voor die tijd werd forensisch onderzoek bijvoorbeeld bij ziekenhuizen of apotheken gedaan. Bij het Gerechtelijk Laboratorium werkten in het begin drie medewerkers. Bij het Gerechtelijk Geneeskundig Laboratorium werkte in 1951 doctor Zeldenrust met maar één laborant.

Is het NFI hetzelfde als CSI?

Je hebt vast wel eens gehoord van de televisieserie Crime Scene Investigation. Het team in CSI moet strafrechtelijke zaken oplossen, bijvoorbeeld een moord, of een brandstichting. Veel van wat de serie laat zien, klopt inderdaad. Maar er zijn ook verschillen. Op de pagina CSI en het NFI staat precies beschreven wat de verschillen en overeenkomsten zijn.