Drugsonderzoek

Drugsonderzoekers van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) doen op verzoek van de politie of het Openbaar Ministerie onderzoek naar drugs en geneesmiddelen.

De drugsonderzoekers houden zich vooral bezig met het onderzoeken van drugs, grondstoffen voor drugs, versnijdingsmiddelen en geneesmiddelen. Daarnaast verlenen zij assistentie bij het onderzoeken van illegale drugslaboratoria.

Een voorbeeld: 100.000 XTC-pillen in garagebox

Na een anonieme tip doet de politie een inval in een schuur bij een boerderij. In deze schuur treft de politie drie verdachten aan. Ook vindt zij grote hoeveelheden chemicaliën, een aantal ketels en restanten die vermoedelijk van drugs afkomstig zijn. Diezelfde middag treft de politie bij een tweede inval in een garagebox van één van de verdachten een tabletteermachine en 100.000 XTC-tabletten aan. De gevonden materialen gaan naar het NFI voor onderzoek.

De drugsonderzoekers houden zich vooral bezig met het onderzoeken van drugs, grondstoffen voor drugs, versnijdingsmiddelen en geneesmiddelen.

Welke vragen krijgt de drugsonderzoeker zoal?

  • Wat is de identiteit van de aangetroffen drugs en chemicaliën?
  • Welke drugs werden er in de schuur gemaakt en hoeveel?
  • Zijn de XTC-tabletten in de garagebox gemaakt met grondstoffen uit de schuur?

Analytisch chemisch onderzoek

Op de plaats waar hij de materialen aantreft, stelt de drugsonderzoeker vast van welke materialen hij monsters wil nemen voor onderzoek en beschrijft hij het uiterlijk, het gewicht en andere kenmerken.

Met analytische chemische technieken zoals gaschromatografie-massaspectrometrie en vloeistofchromatografie-massaspectrometrie stelt hij de identiteit en samenstelling van de materialen vast.

Met statistische methoden vergelijkt hij de resultaten van de chemische analyses onderling en kan hij zoeken in databases met gegevens van eerder onderzochte materialen.

170 kg MDMA

Met de aangetroffen drukketels werd in de schuur het middel MDMA gemaakt (productie van MDMA is verboden volgens Opiumwet). Op basis van onder meer de grondstofresten en de opgeslagen hoeveelheid afval, berekent de drugsonderzoeker dat in de schuur waarschijnlijk minimaal 170 kilogram zuivere MDMA is geproduceerd. De tabletten in de garagebox zijn gemaakt met MDMA dat is gemaakt in de schuur.