Drugs

Wat zijn drugs? En welk onderzoek doet het NFI daar precies naar? Dat lees je allemaal op deze pagina.

Drugs zijn stoffen die je bewustzijn kunnen beïnvloeden. Cocaïne, heroïne, ‘lsd’ en ‘xtc’ zijn voorbeelden daarvan. Drugs kunnen je waarneming veranderen. Dat betekent dat je de dingen anders ziet dan ze in het echt zijn. In Nederland is het verboden om drugs te hebben, te maken, te verkopen of te vervoeren.

Het NFI onderzoekt bloed, urine en haren om te kijken of iemand drugs of geneesmiddelen heeft gebruikt. Dat kunnen forensisch onderzoekers zelfs na een aantal dagen nog zien. Als de politie drugs vindt, onderzoekt het NFI om welke soort het gaat. Maar het NFI onderzoekt ook de grondstoffen waarmee drugs kunnen worden gemaakt. Daarnaast helpen zij bij het onderzoeken van illegale drugslaboratoria, waar de drugs worden gemaakt.

Het NFI onderzoekt ook de grondstoffen waarmee drugs kunnen worden gemaakt.

Een voorbeeld: 100.000 xtc-pillen in garagebox

Na een tip valt de politie een schuur bij een boerderij binnen. Daar zijn drie verdachten en er staan veel chemische stoffen en ketels om drugs mee te maken. Die middag vindt de politie in de garage van één van de verdachten een machine waarmee tabletten worden gemaakt en 100.000 xtc-tabletten.

Het NFI onderzoekt om welke soort drugs het precies gaat en hoeveel drugs er in de schuur gemaakt kunnen worden. Ook kan het NFI aantonen dat de xtc-tabletten uit de garage gemaakt zijn met de grondstoffen uit de schuur.

Drugsonderzoek

Xtc is een naam voor tabletten of poeders die de stof ‘mdma’ bevatten. De productie van mdma is verboden. In de ketels in de schuur werd mdma gemaakt. Een drugsonderzoeker van het NFI kan uitrekenen hoeveel mdma er gemaakt werd. Dat doet hij door te kijken welke grondstoffen er gebruikt zijn en hoeveel afval er in de schuur lag. De rechter kijkt onder andere naar hoeveel drugs er is gemaakt om te bepalen hoeveel straf iemand verdient.